Ashwagandha bij stress en vermoeidheid

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met een wortelextract van ashwagandha vermindert niet het stressniveau, maar wel vermoeidheid bij volwassenen met overgewicht.

Aan het onderzoek namen 111 mannen en vrouwen deel in een leeftijd van 40 tot 75 jaar. Ze hadden overgewicht of een milde vorm van obesitas en werden willekeurig in twee groepen verdeeld. In de suppletiegroep kregen de deelnemers tweemaal per dag 200 mg ashwagandha wortelextract, de anderen kregen een placebo. De suppletieperiode bedroeg twaalf weken.

Suppletie met het ashwagandha-extract leidde ten opzichte van de placebo niet tot een significante afname van het stressniveau van de deelnemers. Wel werd onder invloed van het extract een significante vermindering van vermoeidheid bereikt. Dit ging gepaard met een significante toename van de hartslagvariabiliteit. De hartslagvariabiliteit is een maat voor de werking van het autonome zenuwstelsel. Een hoge variabiliteit duidt op een toestand van rust en herstel. Bij de mannen die ashwagandha namen was bovendien sprake van een significante toename in de bloedconcentraties van het luteïniserend hormoon en vrij testosteron vergeleken met de placebogroep. Het luteïniserend hormoon stimuleert de testikels tot de productie van testosteron.

Suppletie met een wortelextract van ashwagandha kan vermoeidheid verminderen bij personen met overgewicht. Mogelijk komt dit door de positieve invloed van ashwagandha op het autonome zenuwstelsel. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen