Astaxanthine effectief bij obesitas

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met astaxanthine vermindert het lichaamsgewicht en het vetpercentage van obese mannen. In combinatie met krachttraining is het effect het grootst. 

Aan het onderzoek namen 68 mannen met obesitas deel. Ze werden willekeurig in vier groepen verdeeld, een suppletiegroep, een trainingsgroep, een suppletie- en trainingsgroep en een controlegroep. Afhankelijk van de groep kregen de deelnemers gedurende twaalf weken dagelijks 20 mg astaxanthine per dag of een placebo. Het trainingsprogramma werd eveneens gedurende twaalf weken gevolgd en bestond uit drie sessies per week van telkens een uur intensieve krachttraining. 

Suppletie met astaxanthine ging gepaard met een significante gewichtsafname en met een significante afname van het vetpercentage. Onder invloed van astaxanthine verbeterde de BMI van de deelnemers significant, evenals het vetspectrum. Zo nam het gunstige HDL-cholesterolgehalte significant toe. Deze resultaten werden overigens ook gezien in de trainingsgroep en bij de deelnemers die het supplement in combinatie met de training kregen. Tenslotte werd onder invloed van training en suppletie een significante afname gezien van adipokinen. Adipokinen zijn inflammatoire cytokinen die door het vetweefsel worden geproduceerd. Ze leiden tot laaggradige inflammatie en verhogen de kans op diabetes en hart- en vaatziekten. In de controlegroep werden geen veranderingen gezien.

Astaxanthine is zinvol voor personen met obesitas, zeker als suppletie gecombineerd wordt met krachttraining. Astaxanthine is een carotenoïde uit algen met een antioxidatieve werking. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen