B-vitamines en overgewicht

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

De serumconcentraties van vitamine B12 en foliumzuur lijken van invloed op het risico van obesitas bij kinderen.

Er werden gegevens gebruikt van 1131 Mexicaanse kinderen in de leeftijd van acht tot vijftien jaar die deel hadden genomen aan de NHANES-studie in de periode van 2001 tot 2004. Bij de kinderen werd de BMI, de totale vetmassa en de vetmassa van de billen bepaald als maat voor obesitas. In bloedmonsters werden de serumconcentraties van vitamine B12 en foliumzuur gemeten. Tevens werd de inname van B-vitamines bepaald aan de hand van een 24-uurs voedingsdagboek.

De serumconcentraties van vitamine B12 en foliumzuur waren significant van invloed op de BMI, de totale vetmassa en de vetmassa van de billen. Hoe hoger deze concentraties, hoe kleiner het risico van een te hoge BMI of vetmassa. Een adequate vitamine B12-spiegel verlaagde met 52% significant het risico van obesitas. Ook de inname van vitamine B1 en B2 was van invloed op het obesitasrisico. Een hogere inname van deze B-vitamines leidde tot een significant kleinere kans op een te hoge BMI of totale vetmassa.

De resultaten suggereren dat B-vitamines een rol spelen bij de vetopslag en het risico van obesitas bij kinderen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen