B-vitamines tegen depressie na beroerte

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met B-vitamines vermindert de kans op een depressie na een herseninfarct.
In de studie kregen personen die een herseninfarct hadden doorgemaakt gedurende 1 tot 10,5 jaar dagelijks een placebo of een combinatie van 2 mg foliumzuur, 25 mg vitamine B6 en 0,5 mg vitamine B12. Het doel van de studie was om het effect van suppletie te onderzoeken op hoe vaak een depressie na een herseninfarct voorkomt. Andere factoren die gemeten werden waren de leeftijd, het geslacht, handicap als gevolg van het infarct, herhaling van een infarct, cognitieve functie en gebruik van antidepressiva.
Uiteindelijk voltooiden 273 personen de studie. Vitamine B-suppletie leidde in vergelijking met een placebo tot een lager risico van een ernstige depressie (18% versus 23%) direct aan het begin van de studie. Na de follow-up periode van gemiddeld 7 jaar was de kans op een milde of ernstige depressie bij gebruik van B-vitamines eveneens lager in vergelijking met gebruik van een placebo (19% versus 28%).
Een langdurige behandeling met B-vitamines kan bij personen met een doorgemaakt infarct de kans op een depressie verminderen. Als de resultaten door andere studies worden bevestigd, is een behandeling met deze vitamines een effectieve en veilige manier om depressies na een infarct te voorkomen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen