Bacopa-extract effectief bij ADHD

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met een gepatenteerd extract van Bacopa monnieri verbetert de cognitie, slaap en de stemming van jongens met ADHD

Voor de studie werden 112 jongens met ADHD willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. Ze waren in een leeftijd van 6 tot 14 jaar. De kinderen kregen gedurende veertien weken dagelijks het bacopa-extract of een placebo. De dosis van het extract was afhankelijk van het lichaamsgewicht. Jongens met een gewicht tussen 20 en 35 kg kregen dagelijks 160 mg van het extract en jongens met een lichaamsgewicht van 35 kg of hoger kregen 320 mg per dag. 

Er waren 93 kinderen die de studie voltooiden. Er werd geen verschil gezien tussen de suppletie- en placebogroep voor wat betreft gedrag, zoals de aandacht en hyperactiviteit. Suppletie met het extract leidde wel tot significant betere cognitieve resultaten ten opzichte van de placebo. Zo nam het aantal fouten in een cognitieve test significant af en nam de reactiesnelheid significant toe. Tevens werd onder invloed van suppletie een significante verbetering van cognitieve flexibiliteit en executieve functies gezien zoals planning, organisatie, timemanagement, werkgeheugen en emotieregulatie. Tenslotte ging suppletie gepaard met een significante verbetering van relaties met andere personen en van slaaproutines.  

Een extract van Bacopa monnieri verbetert de slaap en cognitieve vaardigheden van jongens met ADHD. Bacopa is een plant uit India die rijk is aan onder andere de bioactieve stoffen bacosiden die een neuroprotectieve werking hebben en een regulerend effect hebben op neurotransmitters.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen