Bètaglucaan voorkomt luchtweginfectie bij kind

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Kinderen die dagelijks bèta-1,3-glucaan (bètaglucaan) krijgen hebben minder frequent een luchtweginfectie. Dit blijkt uit een studie die gepresenteerd werd tijdens de Clinical Nutrition Week georganiseerd door the American Society for Parenteral and Enteral Nutrition (ASPEN).

In de studie werd gebruikgemaakt van bèta-1,3-glucaan dat via een gepatenteerd proces wordt verkregen uit de celwand van Saccharomyces cerevisiae (bakkersgist). Er namen 174 kinderen in de leeftijd van één tot vier jaar deel aan de studie. De kinderen hadden in de voorbije drie maanden tweemaal een luchtweginfectie gehad. Ze werden in groepen verdeeld en kregen dagelijks 35 mg of 75 mg bètaglucaan of een placebo.

Er waren 156 kinderen die de studie voltooiden. Tijdens de twaalf weken durende studie kreeg 85% van de kinderen in de placebogroep een infectie. In de suppletiegroepen waren deze percentages beduidend lager (47% en 32%). De incidentie van bovenste luchtweginfecties was significant minder bij de kinderen in beide suppletiegroepen in vergelijking met de kinderen in de placebogroep. Ook het aantal dagen met symptomen van een luchtweginfectie was onder invloed van suppletie significant minder.

Bètaglucaan wordt door de immuuncellen in het maagdarmstelsel opgenomen en getransporteerd naar organen die betrokken zijn bij het immuunsysteem. In deze organen wordt bètaglucaan door macrofagen in kleine fragmenten gedeeld. Deze deeltjes binden via de complement receptor 3 (CR3) aan neutrofielen, een belangrijk type witte bloedcellen en versterken zodoende de immuunrespons

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen