Beter behoud geheugen met flavonolen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Voedingsmiddelen rijk aan flavonolen zijn bijvoorbeeld thee, rode wijn, uien, knoflook, prei, broccoli, en druiven. Een adequate inname van flavonolen is geassocieerd met een betere cognitie op oudere leeftijd.

Voor de studie werden gegevens gebruikt van 961 ouderen die deelnamen aan de Rush Memory and Aging Project, een cohortstudie die uitgevoerd werd in Chicago. De proefpersonen waren in een leeftijd van 60 tot 100 jaar en werden gedurende gemiddeld zeven jaar gevolgd. Met behulp van vragenlijsten werd de inname van de totale hoeveelheid flavonolen geschat, alsook de inname van afzonderlijke flavonolen. De deelnemers werden onderworpen aan diverse cognitieve testen.

Een hoge totale inname van flavonolen was gerelateerd aan een significante vertraging van cognitieve achteruitgang. Dit gold ook voor verschillende geheugenfuncties zoals het werkgeheugen, de verwerkingssnelheid, het semantisch geheugen (geheugen voor betekenissen, begrippen en feiten) en het episodisch geheugen (geheugen voor persoonlijke gebeurtenissen). Wanneer gekeken werd naar afzonderlijke flavonolen bleek dat de inname van kaempferol en quercetine ook significant geassocieerd was met een beter behoud van de cognitie. Dit verband werd niet gevonden voor de flavonolen myricetine en isorhamnetine. 

Een adequate inname van flavonolrijke voeding beschermt mogelijk het geheugen van ouderen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen