Betere glucoseregulatie met weiproteïne

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het gebruik van weiproteïne is mogelijk een geschikte manier om de glucoseregulatie bij personen met diabetes type-2 te verbeteren.

Er namen vijftien diabetici aan de crossover-studie deel. Ze gebruikten alleen orale medicatie (sulfonylureumderivaten of metformine) voor hun aandoening. Op twee afzonderlijke dagen kregen de deelnemers 250 ml water met 50 gram weiproteïne of alleen water en vervolgens een hoog-glycemisch ontbijt die bestond uit witbrood en suikerbevattende jam . Op verschillende momenten werden in het bloed de concentraties van glucose, insuline, C-peptide en het darmhormoon GLP-1 (glucagon-like peptide) bepaald. C-peptide is een maat voor de endogene insulineproductie in de alvleesklier. GLP-1 stimuleert de functie van de bètacellen in de alvleesklier zodat meer insuline wordt geproduceerd. 

Gedurende de drie uur ná de maaltijd was de glucosespiegel met 28% lager onder invloed van weiproteïne in vergelijking met de placebo. Zowel de insulinerespons als de respons van C-peptide waren met respectievelijk 105% en 43% significant hoger onder invloed van suppletie. Ook de concentratie van GLP-1 was met 141% significant hoger.

De consumptie van weiproteïne kort voor een hoog glycemisch ontbijt zorgt voor een toename van de insulinesecretie door de alvleesklier en een significant lagere postprandiale glucosespiegel.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen