Bietensap zinvol op hoogte

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met nitraatrijk bietensap verbetert de endotheelfunctie van personen die kortdurend verblijven in hooggebergte.

In de studie werden metingen verricht bij elf gezonde proefpersonen (mannen en vrouwen) met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar, een lengte van 1,80 meter en een gemiddeld gewicht van 72 kg. Met behulp van Flow-Mediated Dilatation (FMD) werd de endotheelfunctie bepaald. FMD is een maat voor de endotheelafhankelijke vasodilatatie (vaatverwijding). De deelnemers kregen op een hoogte van 3700 meter in willekeurige volgorde nitraatrijk bietensap (0,5 mmol nitraat) of nitraatarm bietensap (placebo) met een tussenperiode van 24 uur. Drie uur later werd de FMD gemeten.

De wetenschappers zagen dat er op grote hoogte - zoals verwacht - een contractie van de bloedvaten optrad. Onder invloed van het nitraatrijke bietensap trad er echter een relaxatie van de bloedvaten op. Dit bleek uit het feit dat op een hoogte van 3700 meter de FMD normaliseerde na suppletie met het nitraatrijke bietensap.

De resultaten suggereren dat nitraatrijk bietensap gezonde personen kan ondersteunen met aanpassing van de bloedvaten op grote hoogte. Nitraat kan worden omgezet in stikstofoxide (NO). In hooggebergte heeft het lichaam echter moeite met de productie van NO door de verminderde hoeveelheid zuurstof in de lucht.   

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen