Borstkanker: minder sterfte door vis

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hoge visconsumptie en inname van omega 3-visvetzuren verkleint de sterftekans bij vrouwen met borstkanker.

Voor de studie werden gegevens gebruikt van 1463 vrouwen met borstkanker die deelnamen aan het Long Island Breast Cancer Study Project (LIBCSP). Binnen drie maanden nadat de diagnose was gesteld vulden de vrouwen een voedingsvragenlijst in. Op basis hiervan werd de visconsumptie, de inname van de omega 3-visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA), docosahexaeenzuur (DHA), docosapentaeenzuur (DPA) en alfalinoleenzuur en de omega 6-vetzuren linolzuur en arachidonzuur geschat.

Tijdens de volgperiode van bijna vijftien jaar overleden 485 vrouwen, waarvan 210 aan de gevolgen van borstkanker. Vrouwen met de hoogste visconsumptie hadden met 25% significant minder kans om te overlijden dan vrouwen die weinig vis aten. Het effect was het sterkst voor de consumptie van tonijn waarbij het sterfterisico met 29% significant kleiner was. Een vergelijkbaar resultaat werd gevonden voor de inname van het omega 3-visvetzuur EPA. Voor een hoge inname van DHA en DPA werd een verminderd sterfterisico gezien van respectievelijk 29% en 34%.

De algehele sterftekans kan significant afnemen bij vrouwen met borstkanker door een hoge inname van vis en omega 3-visvetzuren, zo blijkt uit de resultaten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen