Calanusolie vermindert insulineresistentie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met calanusolie heeft een gunstig effect op de insulineresistentie bij personen met overgewicht. Calanusolie wordt gewonnen uit roeipootkreeftjes (Calanus finmarchicus).

Er werden 43 personen met obesitas geselecteerd (gemiddelde BMI 32 kg/m2). Ze werden willekeurig in twee groepen verdeeld en kregen dagelijks 2 gram calanusolie of een placebo-olie. Aan het begin, na twaalf en na zestien weken werd het effect op het glucose- en insulinemetabolisme, onderzocht.

Na een periode van twaalf weken werd onder invloed van de calanusolie een significante afname gezien van de nuchtere insulinespiegel en de mate van insulineresistentie in de lever en andere organen. Suppletie was niet van invloed op de gemiddelde glucosespiegel (HbA1c) en de gevoeligheid van de spieren voor insuline.

Suppletie met calanusolie lijkt een gunstig effect te hebben op de insulineresistentie bij obese personen met een verhoogde kans op diabetes. Calanusolie is rijk aan omega 3-vetzuren en de krachtige antioxidant astaxanthine.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen