Cholesterol verlagen met thee

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Dagelijkse consumptie van enkele kopjes zwarte thee helpt het slechte LDL-cholesterol te verlagen. Dit blijkt uit een meta-analyse.

Voor de meta-analyse werden de resultaten van tien studies met in totaal meer dan vierhonderd proefpersonen bekeken.

Wanneer ze de resultaten van alle studies samenvoegden, bleek dat het drinken van zwarte thee het LDL-cholesterolgehalte significant met 0,1 mmol/l kon verlagen. Een dergelijke verlaging leidt al tot een relevante afname van het risico van hart- en vaatziekten. De theeconsumptie had geen effect op het totale cholesterolgehalte en op het ‘goede’ HDL-cholesterol. Vooral personen met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten (bijvoorbeeld door een te hoog cholesterolgehalte) hadden baat bij de consumptie van zwarte thee.

Zwarte thee bevat zogenaamde catechinen, die mede bijdragen aan het cholesterolverlagende effect. De catechinen verminderen de absorptie van cholesterol in de darm, terwijl de omzetting van cholesterol in galzuren wordt gestimuleerd. Daarnaast remmen polyfenolen in de thee de aanmaak van cholesterol. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen