Choline verbetert opname DHA in brein

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Choline kan de biologische beschikbaarheid van docosahexaeenzuur (DHA) in het brein verhogen.

Uit eerdere onderzoeken zijn er aanwijzingen dat visoliesupplementen niet significant de DHA-concentratie in het brein verhogen. Om te onderzoeken of gelijktijdige toediening van choline de biologische beschikbaarheid van het visvetzuur kan verbeteren, werd een muizenexperiment uitgevoerd. De muizen werden willekeurig in vier groepen verdeeld (10 muizen per groep). Ze kregen gedurende een maand dagelijks een supplement met visolie (0,415 gram per kilogram lichaamsgewicht), choline (0,14 gram per kilogram lichaamsgewicht), een combinatie van beiden of een placebo (controlegroep).

De gecombineerde inname van visolie met choline verhoogde de expressie van belangrijke transporters en receptoren zoals MFSD2A, FATP1 en FABP5. Dit ging gepaard met een betere opname van DHA in het brein van de muizen. Onder invloed van de gecombineerde suppletie verbeterde bovendien de synthese en afgifte van acetylcholine in het brein. Dit kan gepaard gaan met een beter leervermogen en geheugencapaciteit. 

De toevoeging van choline aan visolie verbetert de biologische beschikbaarheid van DHA in het brein, zo blijkt uit het muizenexperiment. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen