Betere vitamine D-absorptie met vet

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De inname van een vitamine D-supplement kan het beste vergezeld gaan van een vetrijke maaltijd. Dit concluderen wetenschappers in het tijdschrift Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Er namen vijftig gezonde mannen en vrouwen aan de studie deel. Ze werden willekeurig in drie groepen verdeeld en kregen een vetarme maaltijd, een maaltijd met 30% vet met een lage ratio enkelvoudig onverzadigde vetzuren (MUFA) : meervoudig onverzadigde vetzuren (PUFA) in een verhouding van 1 : 4 of een maaltijd met 30% vet met een hoge ratio MUFA : PUFA in een verhouding van 4 : 1. Daarbij kregen alle proefpersonen een supplement met 50.000 IE vitamine D. Vóór de maaltijd en tien, twaalf en veertien uur erna werd de vitamine D-spiegel in het bloedplasma gemeten.

In vergelijking met de vetarme maaltijd leidde de inname van het supplement bij een vetrijke maaltijd tot een significant hogere vitamine D-spiegel in het bloed van gemiddeld 32%. De vetzuursamenstelling was niet van invloed op de vitamine D-status.

De aanwezigheid van vet in een maaltijd leidt tot een significant betere absorptie van vitamine D, zo blijkt uit de resultaten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen