Betere vitamine D-absorptie met vet

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

De inname van een vitamine D-supplement kan het beste vergezeld gaan van een vetrijke maaltijd. Dit concluderen wetenschappers in het tijdschrift Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Er namen vijftig gezonde mannen en vrouwen aan de studie deel. Ze werden willekeurig in drie groepen verdeeld en kregen een vetarme maaltijd, een maaltijd met 30% vet met een lage ratio enkelvoudig onverzadigde vetzuren (MUFA) : meervoudig onverzadigde vetzuren (PUFA) in een verhouding van 1 : 4 of een maaltijd met 30% vet met een hoge ratio MUFA : PUFA in een verhouding van 4 : 1. Daarbij kregen alle proefpersonen een supplement met 50.000 IE vitamine D. Vóór de maaltijd en tien, twaalf en veertien uur erna werd de vitamine D-spiegel in het bloedplasma gemeten.

In vergelijking met de vetarme maaltijd leidde de inname van het supplement bij een vetrijke maaltijd tot een significant hogere vitamine D-spiegel in het bloed van gemiddeld 32%. De vetzuursamenstelling was niet van invloed op de vitamine D-status.

De aanwezigheid van vet in een maaltijd leidt tot een significant betere absorptie van vitamine D, zo blijkt uit de resultaten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen