Chroom zinvol bij eetbuien

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Chroomsuppletie blijkt effectief bij binge eating disorder (BED). BED is een eetstoornis waarbij sprake is van onbedwingbare eetbuien met als gevolg gewichtstoename en gezondheidsrisico’s.

Aan de studie namen 24 volwassenen met BED en overgewicht deel. Ze werden in drie groepen verdeeld en kregen gedurende zes maanden dagelijks 1000 mcg chroom (als picolinaat), 600 mcg chroom (als picolinaat) of een placebo.

In vergelijking met de placebogroep was de nuchtere glucosespiegel in beide chroomgroepen na suppletie significant lager. Het effect was het grootst bij de hoogste dosis chroom. Tevens bleek dat patiënten die met chroom behandeld werden minder frequent een eetbui hadden, hoewel het verschil in vergelijking met de placebogroep niet significant was. Ook hadden de patiënten in beide chroomgroepen een grotere gewichtsafname en minder depressieve symptomen.

In de studie werd voor het eerst een relatie aangetoond tussen chroomsuppletie en BED. In vervolgstudies moet deze relatie verder worden onderzocht en moet het onderliggende werkingsmechanisme opgehelderd worden. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen