Coeliakie speelt een rol bij neurologische aandoeningen

In een onderzoek aan het Royal Hallamshire Hospital in Sheffield (Engeland) werd het bloed onderzocht van 53 patiënten met neurologische aandoeningen waarvan de oorzaak niet bekend was. De uitslagen werden vergeleken met die van 94 patiënten met specifieke neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en multiple sclerose en met die van 12 gezonde personen. 57% van de patiënten uit de eerste groep had antilichamen tegen het eiwit gliadine (uit gluten) in het bloed, tegenover 5% van de patiënten met de specifieke neurologische aandoeningen en 12% van de gezonde proefpersonen. Gluten zijn eiwitten die veel in tarwe en rogge voorkomen. Coeliakie is een overgevoeligheid voor gluten. Bij driekwart van de patiënten bij wie antilichamen tegen gluten in het bloed gevonden werden, kon bovendien coeliakie of een niet-specifieke ontsteking van de darmwand worden vastgesteld. Slechts een kwart had een onaangetaste darmwand. De onderzoekers vermoeden dat bij een groot aantal neurologische ziekten waarvan de oorzaak onbekend is glutenovergevoeligheid een rol speelt. Een volkomen glutenvrije voeding kan mogelijk bij deze patiënten de toxische antilichamen tegen gluten uit het bloed doen verdwijnen.

ORTHO magazine