Coënzym Q10 verbetert sportprestaties

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met coënzym Q10 (CoQ10) leek het uithoudingsvermogen te verbeteren en oxidatieve stress te verlagen. Dat bleek uit een Amerikaans onderzoek.

De studie betrof 22 aeroob getrainde en 19 ongetrainde deelnemers. In een eerste experiment kregen ze, in twee willekeurige groepen verdeeld, ofwel een eenmalige suppletie met 200 mg CoQ10 ofwel een placebo. In een tweede opvolgend experiment kreeg de ene helft van de deelnemers gedurende 14 dagen tweemaal daags 100 mg CoQ10, de andere een placebo. Zowel na de eerste eenmalige suppletie en aan het einde van de 2-weekse suppletieperiode ondergingen alle deelnemers een serie uiteenlopende sportieve testen. Daarnaast werden vooraf aan de suppletie en na beëindiging van deze testen bloedmonsters en spierbiopten ter onderzoek afgenomen.

Na 2 weken van CoQ10-suppletie bleek de concentratie van deze stof in bloed en spieren significant te zijn gestegen. Ook werd er een stijgende trend gesignaleerd wat betreft het uithoudingsvermogen. De eenmalige inname liet de concentratie CoQ10 in de spieren eveneens stijgen, maar deze stijging was niet significant. Daarnaast had het, zowel tijdens als na de sportieve testen een gunstig effect op de mate van oxidatieve stress.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen