Creatinine, coënzym Q10 en alfaliponzuur bij mitochondriale ziekten?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Canadees onderzoek wijst uit dat gecombineerde suppletie van creatine, coënzym Q10 en alfaliponzuur mogelijk een gunstige werking heeft voor patiënten met mitochondriale stofwisselingsziekten.

Gemeenschappelijke kenmerken bij mitochondriale stofwisselingsziekten zijn de verlaagde productie van ATP, de gebruikmaking van alternatieve anaërobe energiebronnen door het lichaam en de verhoogde productie van zuurstofradicalen. De uitingsvormen van de ziekte kunnen zeer divers zijn.

Aan het onderzoek deden 10 vrouwen en 6 mannen mee met uiteenlopende mitochondriale stofwisselingziekten. Elke patiënt kreeg, in een cross-over opzet, 2 maanden suppletie met \'s ochtends en \'s avonds 3 gram creatine-monohydraat, 120 mg coënzym Q10 en 300 mg alfaliponzuur en 2 maanden een placebo. Tussentijds was een rustperiode van 5 weken.

Het bleek dat de suppletie de concentratie lactaat in het bloed en de concentratie 8-isoprostaan in de urine, een maat voor oxidatieve stress, verlaagde. Daarnaast werd bij alle patiënten een positief effect waargenomen op de spierkracht van de kuiten. Deze ging minder snel achteruit vergeleken met de placebogroep. Bij 3 patiënten werd een verhoging van de vetvrije massa gezien.

Om te bepalen of de suppletie de lichaamsfuncties en de kwaliteit van leven voor patiënten met mitochondriale ziekten verbetert is nader onderzoek nodig met een meer homogene en grotere groep deelnemers, zo concluderen de onderzoekers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen