Dagelijks doden door medicijnvergiftiging

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Dagelijks overlijden in Nederland zo’n tien personen aan de gevolgen van medicijnen, zo concludeert het actualiteitenprogramma Zembla.

In het programma kwam de hoogleraar Frits Rosendaal aan het woord. Rosendaal bevestigde gegevens die werden vrijgegeven door het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb. Jaarlijks overlijden zo’n 2000 personen aan de gevolgen van een verkeerde medicijninname thuis. Daar komen nog zo’n 1500 tot 2000 personen bij die sterven als gevolg van medicijnvergiftiging in het ziekenhuis. Volgens Rosendaal is zeker de helft van het aantal sterfgevallen vermijdbaar. Zo worden er medicijnen voorgeschreven waarvan de veiligheid onvoldoende is aangetoond. Ook worden verkeerde medicijnen voorgeschreven, foutieve dosissen gegeven en worden sommige medicijnen te lang gebruikt. Vooral ouderen met verschillende geneesmiddelen vormen een risicogroep.

Lang niet alle sterfgevallen worden echter gerelateerd aan medicijnvergiftiging. Voorbeeld hiervan is de pijnstiller Vioxx die inmiddels uit de handel is genomen vanwege ernstige bijwerkingen zoals een hartinfarct of beroerte. In veel gevallen zal het overlijden aan een dergelijke bijwerking niet gerelateerd zijn aan het gebruik van de pijnstiller. Om deze reden zullen de werkelijke sterftecijfers nog hoger liggen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaf als commentaar dat de artsen zelf verantwoordelijk zijn voor hun voorschrijfgedrag. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen