Dansers: let op vitamine D!

Professionele dansers hebben een verhoogd risico van een vitamine D-tekort. Dit lijkt gepaard te gaan met een toename van sportblessures.

Aan de studie namen negentien professionele ballerina’s deel. Ze hadden een gemiddelde leeftijd van 26 jaar, een gemiddelde lengte van 1,66 meter en een lichaamsgewicht van gemiddeld 54 kilogram. Gedurende een periode van zes maanden – zowel in de winter als in de zomer – werd de vitamine D-spiegel vervolgd. Tevens werd het aantal sportblessures bijgehouden tijdens beide periodes. Daarnaast werden in het bloedserum stoffen gemeten die iets zeggen over de botstofwisseling.

Tijdens de winter was de gemiddelde vitamine D-spiegel van de balletdansers significant lager dan tijdens de zomerperiode (gemiddeld 37 nmol/l versus 60 nmol/l). Zelfs in de zomer bereikten de ballerina’s geen optimale vitamine D-spiegel. In de winter kwamen significant meer blessures voor dan in de zomer (24 versus 13 sportletsels). Het gebruik van orale anticonceptiemiddelen leidde tot een toename van de vitamine D-spiegel en had een positief effect op de botstofwisseling.

Professionele dansers hebben een verhoogde kans op een vitamine D-tekort door intensieve trainingen binnenshuis. De vitamine D-spiegel verbetert slechts marginaal tijdens de zomerperiode en een tekort lijkt gepaard te gaan met een verhoogde kans op letsels.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+