Dementie voorkomen met vitamines

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met B-vitamines zoals foliumzuur en vitamine B12 blijkt effectief bij de preventie van geheugenverlies en dementie.

Uit medische databanken werden relevante artikelen geselecteerd van het afgelopen decennium (2011 tot 2021). Het betrof onderzoeken waarin het effect van vitaminesuppletie op het geheugen werd vergeleken met een placebo of een standaardbehandeling. Uiteindelijk werden 27 studies nader geanalyseerd met deelnemers vanaf een leeftijd van 45 jaar waarvan sommigen reeds geheugenklachten of dementie hadden. 

Suppletie met foliumzuur leidde tot significant betere scores op geheugentesten ten opzichte van de controlegroepen. Een dagelijkse dosis van 400 mcg foliumzuur gedurende zes maanden bleek effectief het geheugen te verbeteren. Ook in combinatie met vitamine B12 werd een significant gunstig effect gezien op geheugenfuncties. Daarnaast leidde suppletie met vitamine B1 (thiamine), al dan niet in combinatie met foliumzuur, tot een beter geheugen. In de tien studies waarin gesuppleerd werd met vitamine D werden wisselende resultaten gezien. Voor suppletie met vitamine C of E kon eveneens geen eenduidig bewijs gevonden worden voor een positief effect op het geheugen.

B-vitaminesuppletie, in het bijzonder foliumzuur, kan geheugenverlies en dementie voorkomen of vertragen, zo blijkt uit de resultaten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen