DHA in hoge dosis bij Alzheimerpreventie

Suppletie met een hoge dosis van het omega 3-visvetzuur docosahexaeenzuur (DHA) is mogelijk effectief bij personen met een verhoogd risico op de ziekte van Alzheimer. De hoge dosis is noodzakelijk om een adequate concentratie van het vetzuur in de hersenen te verkrijgen.

Voor het onderzoek werden 33 proefpersonen geselecteerd met een normaal geheugen, maar met een verhoogde kans op Alzheimer. Bij alle deelnemers kwam de aandoening in de familie voor, tevens hadden ze een sedentaire leefstijl en een te lage inname van vette vis. Bovendien waren vijftien deelnemers drager van het APOE4-gen dat in verband is gebracht met de aandoening. De deelnemers werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. Allen kregen 1 mg vitamine B12, 100 mg vitamine B6 en 800 mcg foliumzuur per dag. In de suppletiegroep kregen de proefpersonen bovendien dagelijks 2152 mg DHA gedurende zes maanden, de andere deelnemers kregen een placebo.

Na de suppletieperiode hadden deelnemers in de suppletiegroep 200% meer DHA in het bloed dan de proefpersonen in de placebogroep. De concentratie van DHA in de cerebrospinale vloeistof (hersenvocht) was met 28% significant hoger en de concentratie van het omega 3-visvetzuur eicosapentaeenzuur (EPA) nam met 43% significant toe onder invloed van het supplement. De toename van EPA in de cerebrospinale vloeistof was bij personen met het APOE4-gen driemaal minder dan bij deelnemers zonder dit gen. Er werd geen verschil tussen beide groepen gezien voor wat betreft het hersenvolume en het cognitief functioneren.

Het onderzoek laat zien dat een hoge dosis DHA noodzakelijk is om een adequate concentratie van deze vetzuren in het brein te bereiken. Dit geldt vooral voor personen met het APOE4-gen. Omega 3-visvetzuren, EPA en DHA, zijn in eerdere studies in verband gebracht met een kleinere kans op Alzheimer.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+