Dieetdrank bij doorliggen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met een energie- en eiwitrijk drankje waaraan onder andere zink, arginine en antioxidanten zijn toegevoegd bevordert de wondgenezing bij ondervoede patiënten met decubitus (doorligwonden).

Voor de studie werden tweehonderd patiënten geselecteerd die ondervoed waren en een matige tot ernstige decubituswond hadden. Ze werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld en kregen gedurende acht weken dagelijks 400 ml van een energie- en eiwitrijke drank met daarin onder andere 6 gram arginine, 18 mg zink en antioxidanten (zoals 500 mg vitamine C en 76 mg vitamine E) of een soortgelijke drank zonder de micronutriënten.

Dit dieetvoedingsdrankje leidde tot een significant grotere afname van het wondbed (-61%) in vergelijking met de placebodrank (-45%). Ook was de kans op een wondgenezing van 40% of meer bijna verdubbeld onder invloed van de speciale formule. Suppletie was niet van invloed op het infectierisico.

Ondervoede patiënten met decubitus kunnen baat hebben bij suppletie met een energie- en eiwitrijke drank waaraan onder andere zink, arginine en antioxidanten zijn toegevoegd. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen