Duindoornolie bij droge vagina

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Orale suppletie met duindoornolie (sea buckthorn) vermindert klachten van een droge vagina bij postmenopauzale vrouwen.

Er namen 116 postmenopauzale vrouwen aan de studie deel die klachten hadden van vaginale droogheid (branderigheid, jeuk en droogheid). Ze werden willekeurig in een suppletie -en placebogroep verdeeld. Ze kregen dagelijks drie gram duindoornolie in capsulevorm of een placebo. Er waren 98 vrouwen die de drie maanden durende studie voltooiden. Aan het begin en einde van de studie werd door een gynaecoloog de kwaliteit van het slijmvlies van de vagina beoordeeld. Hiertoe werd ook de vochtigheid gemeten, evenals de zuurgraad (pH). Symptomen van atrofie van het slijmvlies en klachten van de menopauze werden eveneens geëvalueerd.

De integriteit van het vaginale slijmvlies verbeterde significant in de suppletiegroep ten opzichte van de placebogroep. Dit werd zowel objectief vastgesteld aan de hand van het gynaecologisch onderzoek als subjectief waargenomen door de vrouwen.

De onderzoekers schrijven het effect toe aan de essentiële vetzuren, vitamine E en carotenoïden waaraan duindoornolie rijk is. Ze zien duindoornolie als een mogelijk alternatief voor vrouwen die geen behandeling met oestrogenen kunnen verdragen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen