Eet minder met hard voedsel

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Wie kiest voor levensmiddelen met een hoog ‘kauwgehalte’, eet minder. Dit blijkt uit een experiment dat uitgevoerd werd door onderzoekers van de Wageningen Universiteit.

Er namen vijftig studenten aan het experiment deel. Ze kregen in willekeurige volgorde op twee verschillende dagen een lunch met hard voedsel en een lunch met zacht voedsel. De ‘harde’ lunch bestond uit een hamburger op een hard broodje, geserveerd met een salade bestaande uit stevige rijstkorrels en rauwe groenten. De ‘zachte’ variant bestond uit een hamburger op een zacht broodje en een salade met risottorijst en gekookte groenten. De deelnemers mochten zoveel eten als ze wilden. Dit gold ook voor het diner dat ze ’s avonds kregen.

Het harde voedsel leidde tot een significant lagere calorie-inname in vergelijking met het zachte voedsel. De calorie-inname was bij de ‘harde’ lunch 13% minder in vergelijking met de ‘zachte’ variant. Het harde voedsel leidde tot de consumptie van significant kleinere happen en er werd significant langer gekauwd. De lagere calorie-inname tijdens de lunch leidde overigens niet tot een hogere calorieconsumptie bij het diner.

Ook eerder onderzoek liet zien dat langer kauwen, op kleinere happen sneller leidt tot verzadiging. Vloeibare producten met veel energie, zoals frisdranken, leiden bijvoorbeeld niet snel tot verzadiging, waardoor mensen gemakkelijk teveel calorieën binnenkrijgen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen