Eiwitten en vaatstijfheid

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hoge eiwitconsumptie en inname van specifieke aminozuren heeft een gunstige invloed op het hart- en vaatstelsel.

In de studie vulden 1898 vrouwelijke tweelingen een voedingsvragenlijst in. De vrouwen waren gezond en in de leeftijd van 18 tot 75 jaar. Op basis van de vragenlijst werd de totale eiwitinname en de inname van zeven aminozuren bepaald, te weten: arginine, cysteïne, glutaminezuur, glycine, histidine, leucine en tyrosine. De mate van vaatstijfheid en atherosclerose werd vastgesteld aan de hand van diverse metingen.

Een hoge eiwitconsumptie en een hoge inname van de zeven genoemde aminozuren was geassocieerd met minder vaatstijfheid. Dit bleek uit het feit dat de centrale systolische bloeddruk, gemiddelde arteriële druk en de ‘Pulse Wave Velocity’ (PWV) lager waren. De aminozuren leucine, tyrosine en glutaminezuur waren het sterkst gerelateerd aan de PWV en vrouwen met de hoogste inname van deze aminozuren hadden een significant betere PWV dan vrouwen die deze aminozuren nauwelijks binnenkregen. Tevens bleek dat eiwitten van plantaardige afkomst in vergelijking met dierlijke eiwitten leidden tot een significant lagere centrale bloeddruk.

Al eerder werd een relatie gezien tussen een hoge eiwitconsumptie en een verlaging van de bloeddruk. De resultaten van deze studie laten zien dat sommige aminozuren niet alleen geassocieerd zijn met een lagere bloeddruk, maar ook met een verbetering van andere cardiovasculaire risicofactoren.  

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen