Energiearm, eiwitrijk dieet effectief

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het volgen van een caloriebeperkt, maar eiwitrijk dieet (meer dan 30% eiwitten per dag) leidt tot significant gewichtsverlies en is op de lange termijn effectiever dan de aanbevelingen van de US National Cholesterol Education Programme.

Aan de studie namen 43 gezonde mannen en vrouwen deel met overgewicht. Ze volgden gedurende twaalf weken een energiebeperkt, eiwitrijk dieet. Ze aten gedurende zes dagen van de week zes maaltijden per dag met 30% eiwitten, 45% koolhydraten en 25% vetten met in totaal 1200 kcal voor vrouwen en 1500 kcal voor mannen. Op de zevende dag kregen de deelnemers 350 tot 400 kcal per dag binnen. De deelnemers gebruikten tevens een multivitaminesupplement. Nadien volgde een deel van de proefpersonen gedurende een jaar de voedingsadviezen minder strikt op en werd het effect vergeleken met dat van het Heart Healthy dieet. Tijdens dit laatste dieet worden drie maaltijden per dag genuttigd met 15% eiwitten, 50%-60% koolhydraten, 35% vetten en 20 tot 30 gram vezels per dag. Aan het begin van de studie en na twaalf weken werden diverse metingen verricht bij de deelnemers.

Gemiddeld hadden de deelnemers na twaalf weken 10% van hun lichaamsgewicht verloren. Er werd geen verschil gezien tussen mannen en vrouwen. Het vetpercentage nam na twaalf weken significant met gemiddeld 19% af. Het percentage buikvet nam met 25% tot 33% significant af, terwijl het percentage vetvrije (spier)massa met gemiddeld 9% toenam. Ook werd er een significante afname van de glucosespiegel bereikt met 7% tot 12%. Op de lange termijn had het eiwitrijke dieet meer effect dan het ‘Heart Healthy’ dieet; personen die eiwitrijke voeding aten waren na een jaar met 6%, 12% en 17% significant minder bijgekomen in respectievelijk het lichaamsgewicht, vetpercentage en abdominaal vet.

De resultaten laten zien dat personen met overgewicht baat kunnen hebben bij het volgen van een caloriebeperkt, eiwitrijk dieet. Op de lange termijn blijkt eiwitrijke voeding effectiever dan een voeding met minder eiwitten als het gaat om gewichtsbehoud.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen