Extra vocht bij langdurige inspanning

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

4 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het American College of Sports Medicine (ACSM) benadrukt dat dorst niet de optimale graadmeter hoeft te zijn voor de hoeveelheid vocht die iemand binnen moeten krijgen. Waar bij normale omstandigheden dorst en de vochtbehoefte goed op elkaar aansluiten, is dorst bij langdurige inspanning en bij warm weer geen goede manier om de vochtbehoefte vast te stellen. Bij deze omstandigheden zweet men veel waardoor de vochtbehoefte stijgt.
Hiermee reageert dr. Larry Kenney, voorzitter van het ACSM, op een eerdere aanbeveling van het Institute of Medicine die de vochtbehoefte uitsluitend laat afhangen van de hoeveelheid dorst die iemand heeft. Kenney geeft aan dat drinken vooral een gedragspatroon is. Men drinkt bij het eten, wanneer je langs een fontein loopt of wanneer men een beetje dorst krijgt. Bij warm weer en bij zware en lange inspanningen is dit niet voldoende. Hierbij moet de inname van extra vocht worden gestimuleerd. Om te zorgen dat iedmand genoeg vocht binnenkrijgt tijdens deze inspanningen is het aan te raden om goed te drinken en om zich voor en na een lange inspanning te wegen. Na de intervallen moet iemand evenveel wegen als daarvoor doordat het vocht, verloren door het zweten, is vervangen door het drinken. Om het drinken te bevorderen, kunnen ook sportdranken met een smaakje genomen worden, aldus Keanny.
Het Institute of Medicine zegt dat vrouwen gemiddeld 2,7 liter vocht per dag nodig hebben en mannen 3,7 liter. Hierbij wordt vocht uit waterige voedingsmiddelen, koffie, bier en andere dranken meegerekend, waardoor mensen gemakkelijk aan deze hoeveelheid komen. Het Instituut zegt net als het ACSM dat mensen die veel intensieve arbeid leveren en mensen die in een warme omgeving zijn ook meer vocht nodig hebben. Het is echter verstandig om de dagen voor een lange intensieve inspanning goed te eten en voldoende te drinken waardoor alle nutriënten voldoende in het lichaam zijn. Twee uur voor de inspanning is het goed om nog eens een halve liter vocht binnen te krijgen. Gedurende de inspanning is het verstandig om het vochtverlies te compenseren door op een vroeg tijdstip en met regelmatige tussenpozen water te drinken. De extra vochtbehoefte is waarschijnlijk niet van toepassing wanneer de inspanning minder dan een uur duurt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen