Fitter met vitamine D

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met vitamine D leidt tot een directe verbetering van de fitheid. Dit effect is niet afhankelijk van genetische factoren.

Om de invloed van genen uit te sluiten werd het onderzoek uitgevoerd bij eeneiige tweelingen. De 74 deelnemers hadden een gemiddelde leeftijd van 25 jaar en werden in twee groepen verdeeld. In de suppletiegroep kregen de deelnemers gedurende zestig dagen dagelijks 2000 IE (50 mcg) vitamine D. De andere tweelinghelften vormden de controlegroep. Voor en na de suppletieperiode werd de fitheid gemeten met behulp van een loopbandtest en een dynamometer waarmee de handknijpkracht kon worden bepaald. 

Bij de deelnemers in de suppletiegroep nam de vitamine D-spiegel significant toe van 75 nmol/l naar gemiddeld 127 nmol/l. In de controlegroep bleef de vitamine D-spiegel onveranderd. Na suppletie verbeterde de fitheid zoals bleek uit een significante toename van de maximale zuurstofopnamecapaciteit (VO2max) met gemiddeld 28%. De handknijpkracht nam significant toe met 18%.  Opmerkelijk is dat de gemiddelde bloedspiegel van 75 nmol/l reeds een adequate bloedspiegel is en dat 127 nmol/l als hoog wordt beschouwd.

Suppletie met vitamine D draagt bij aan de fysieke fitheid en een toename van de spierkracht. Dit blijkt onafhankelijk van genetische invloed. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen