Omega-3 verbetert spierfunctie ouderen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met omega 3-visvetzuren verbetert de spierfunctie van gezonde ouderen.

Aan het onderzoek namen 63 ouderen deel met een gemiddelde leeftijd van 71 jaar. Ze verkeerden allen in goede gezondheid en er was geen sprake van sarcopenie. De ouderen werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. Ze kregen gedurende zes maanden dagelijks vier capsules van 1000 mg omega 3-visvetzuren of maïsolie (placebo). Eén visoliecapsule bevatte 675 mg eicosapentaeenzuur (EPA) en 300 mg docosahexaeenzuur (DHA). Vervolgens werd het effect van suppletie op de skeletspierfunctie (massa en kracht), het functioneren van de mitochondriën en de acute inspanningsrespons op het niveau van de spier onderzocht.

Na de suppletieperiode werd in de omega 3-groep een lichte, maar significante toename gezien van de spierkracht met gemiddeld 7,5%. In de placebogroep was weliswaar ook sprake van een toename van de spierkracht van de ouderen, maar dit verschil (3,1%) was niet significant ten opzichte van het begin van de studie. Suppletie bleek niet van invloed op het eiwitmetabolisme van de spier of op het functioneren van de mitochondriën. 

De bevindingen suggereren dat omega 3-suppletie de spierfunctie van gezonde ouderen kan verbeteren. Mogelijk komt dit doordat omega 3-visvetzuren inflammatie verminderen. In toekomstige studies moet onderzocht worden of de vetzuren ook effectief zijn bij ouderen met sarcopenie of chronische ontstekingsziekten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen