Flavonoïden beschermen Parkinsonpatiënt

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Personen met de ziekte van Parkinson hebben baat bij extra inname van flavonoïden. Een hoge consumptie van voeding rijk aan flavonoïden is namelijk in verband gebracht met een lagere sterftekans. 

Voor de analyse werden de gegevens gebruikt van 599 vrouwen van de Nurses' Health Study en 652 mannen van de Health Professionals Follow-Up Study bij wie tijdens de volgperiode de diagnose Parkinson werd gesteld. Iedere vier jaar vulden de deelnemers een voedingsvragenlijst in waarmee de inname van flavonoïden uit onder andere rode wijn, bessen, appels, sinaasappels en thee werd geschat. 

Tijdens de volgperiode van gemiddeld 33 jaar overleden er 944 proefpersonen. Bij mannen was een hoge inname van flavonoïden vóór het stellen van de diagnose gerelateerd aan een significant lagere sterftekans van 47% ten opzichte van mannen met de laagste flavonoïdeninname. Hierbij was gecorrigeerd voor beïnvloedende factoren zoals de leeftijd, rookstatus en energie-inname. Bij vrouwen werd echter geen verband gevonden tussen de flavonoïdeninname en het sterfterisico. Voor zowel mannen als vrouwen gold dat een hoge inname van specifiek anthocyaninen, flavonen, en flavan-3-olen vóór diagnose gepaard ging met een 34% lagere sterftekans. Deelnemers die wekelijks minimaal drie porties rode wijn of bessen consumeerden, hadden met 23% significant minder kans om te overlijden. Wanneer de diagnose eenmaal gesteld was, gold dat een hoge consumptie van (voeding rijk aan) flavonoïden (alle subklassen) significant de kans op overlijden verkleinde. 

Parkinsonpatiënten hebben baat bij de consumptie van flavonoïderijke voeding om de kans op vroegtijdige sterfte te verkleinen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen