Flavonoïden en risico hartinfarct

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een bepaalde groep van flavonoïden, de anthocyanen, verminderen significant het risico van een acuut hartinfarct. Dit concluderen Italiaanse onderzoekers na een acht jaar durend onderzoek.
In meerdere onderzoeken is er een verband gevonden tussen flavonoïden en kransvatziekten. Er was echter weinig onderzoek gedaan naar een verband tussen specifieke flavonoïden in relatie tot kransvatziekten.
Het onderzoek werd uitgevoerd in Milaan waar tussen 1995 en 2003, 760 patiënten jonger dan 79 met een acuut hartinfarct in het onderzoek werden opgenomen. Als controles werden 682 personen in het onderzoek betrokken die voor een andere acute reden in het ziekenhuis werden opgenomen. Die reden mocht geen verband houden met de voeding. Informatie over de voeding werd verkregen door interviewers.
Het bleek dat het vijfde deel met de hoogste inname van anthocyaninen 55% minder kans op een hartinfarct hadden dan het vijfde deel met de laagste inname. Dit verschil was significant. Ook voor flavonolen werd een significant verschil gevonden. De hoogste ten opzichte van de laagste inname zorgde voor een 35% lager risico. Voor flavonoïden in totaal werd een verschil van 26% gevonden. Dit was net niet significant.
De anthocyaninen worden vooral gevonden in vruchten met de diepblauwe kleur, zoals die van blauwe druiven, bosbessen en ook bramen. Uien en appels zijn rijk aan de flavonolen, waarvan quercetine de belangrijkste vertegenwoordiger is.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen