Geheugen verbeteren met MCT’s

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met Medium Chain Triglycerides (MCT’s), middellange ketenvetzuren met 6 tot 12 koolstofatomen , verbetert het werkgeheugen van ouderen. 

Tot de MCT’s behoren capronzuur (C6), caprylzuur (C8), caprinezuur (C10) en laurinezuur (C12). Kokosolie is een rijke bron van MCT’s. Voor de studie werden relevante onderzoeken geselecteerd uit de medische databanken PubMed, Cochrane Library, Scopus en Web of Science. Er werden uiteindelijk zes onderzoeken geselecteerd die voldeden aan de inclusiecriteria. Er namen in totaal 238 ouderen deel die geen dementie hadden. In twee van deze studies werd een ketogene maaltijd bereid met 20 gram MCT’s. In de overige onderzoeken werd gesuppleerd met 6 gram olie rijk aan MCT’s. De suppletieduur varieerde van minder dan tien dagen tot drie maanden. 

Anderhalf uur na consumptie van de ketogene maaltijden was sprake van een significant beter werkgeheugen ten opzichte van de controlemaaltijden. Suppletie gedurende drie maanden met MCT-rijke olie verbeterde de score op een geheugentest (MMSE-test) significant met 30%. 

MCT’s kunnen het werkgeheugen verbeteren van niet-dementerende ouderen. Nader onderzoek is nodig om de optimale dosis en samenstelling van de MCT’s te kunnen vaststellen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen