Goedkoop is duurkoop

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Wie minder spendeert aan boodschappen, eet ongezonder. Dit blijkt uit een Spaanse cohortstudie.

Er namen meer dan tweeduizend Spanjaarden deel aan het onderzoek. Ze waren in de leeftijd van 25 tot 74 jaar en werden gedurende een periode van tien jaar gevolgd. Aan de hand van een voedingsvragenlijst werd het eetpatroon met de bijbehorende kosten geanalyseerd. Tevens werden gegevens verzameld over de lengte, het gewicht en de BMI van de deelnemers.

Tijdens de volgperiode nam de prijs van voeding toe van gemiddeld 3,68 euro per 8,36 megajoule (MJ) tot 4,97 euro per 8,36 MJ. De kostenstijging ging gepaard met een significant gezonder eetpatroon (meer groenten en fruit en minder fastfood, gebak en frisdrank). Iedere euro die extra gespendeerd werd per 3,68 MJ ging bovendien gepaard met een significante afname van het lichaamsgewicht van gemiddeld 0,3 kg en de BMI met gemiddeld 0,1 kg/m2. Aan de andere kant toonden de wetenschappers aan dat wie minder te besteden heeft, ongezonder eet (meer fastfood en frisdrank) en zwaarder is.

Er blijkt een direct verband tussen de kosten die gespendeerd kunnen worden aan levensmiddelen, de keuze voor gezonde producten en het lichaamsgewicht.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen