Groter brein met DHA

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een lage concentratie van het vetzuur DHA, dat geleverd wordt door vette vis, wordt geassocieerd met veranderingen in het brein die een verhoogde kans geven op dementie.

Bij meer dan 1500 deelnemers aan de Framingham Study werd de concentratie van de visvetzuren EPA en DHA gemeten in de rode bloedcellen. De deelnemers hadden geen cognitieve beperking en hadden een gemiddelde leeftijd van 67 jaar. De vetzuurconcentraties werden vervolgens gerelateerd aan de resultaten van cognitieve testen en een MRI-scan.

Personen met een lage DHA-concentratie hadden een significant kleiner hersenvolume ten opzichte van personen met een hogere DHA-concentratie. Dezelfde personen - die tevens een lagere totale concentratie van EPA en DHA hadden - scoorden significant slechter op testen voor het visueel geheugen, uitvoerende functies en abstract denkvermogen.

De resultaten laten zien dat gezonde personen met een lage DHA-concentratie een kleiner breinvolume hebben en een verhoogd risico van cognitieve achteruitgang.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen