Heranalyse: meer doden met linolzuur

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Autoriteiten wereldwijd stellen dat verzadigd vet slecht is voor hart- en bloedvaten. In voedingsrichtlijnen wordt dan ook aanbevolen om dit type vet in dierlijke producten, margarines en harde bakvetten zo veel mogelijk te vervangen door olie met omega 6-vetzuren, vooral met linolzuur. Amerikaanse wetenschappers stellen deze algemeen geaccepteerde aanbeveling echter stevig ter discussie.

Er werd een heranalyse gedaan van de Sydney Diet Heart Study die was uitgevoerd in de periode van 1966 tot 1973. Er werden toentertijd 458 mannen in de leeftijd van 30 tot 59 jaar met een recent doorgemaakt hartinfarct verdeeld in een interventie- en controlegroep. De mannen in de interventiegroep kregen het advies om dierlijke vetten te vervangen door saffloerolie dat rijk is aan linolzuur. De andere mannen kregen geen voedingsadvies.

Uit de heranalyse bleek dat de algehele sterftekans in de interventiegroep significant hoger lag dan in de controlegroep. De kans op sterfte als gevolg van een hartziekte was met zeker 70% hoger bij de mannen die saffloerolie gebruikten.

De resultaten laten zien dat verzadigd vet helemaal niet zo slecht is en dat het ‘gezonde’ linolzuur juist veel gevaarlijker is. Overigens heeft ook een meta-analyse geen voordelen voor hart en bloedvaten kunnen aantonen van linolzuur. De bevindingen van de studie kunnen belangrijke gevolgen hebben voor de huidige voedingsrichtlijnen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen