Injecteerbare vetzuren bij artrose

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Injecteerbare vetzuren beschermen tegen bot- en kraakbeenveranderingen en zijn zodoende mogelijk effectief bij artrose.

In het experiment bij muizen werd artrose geïnduceerd door toediening van collagenase (een collageensplitsend enzym) in het kniegewricht van de muizen via intra-articulaire injecties. Vervolgens werden de muizen in groepen verdeeld. Een deel van hen kreeg één of twee intra-articulaire injecties van een gepatenteerd polymeer van vetzuren in een van de knieën. Andere muizen kregen vier intramusculaire injecties van het middel. Een injectie bevat per 5 milliliter 43,75 mg oliezuur, 27 mg palmitinezuur en 20 mg stearinezuur

Analyse van de behandelde kniegewrichten toonde een beschermend effect tegen kraakbeendegeneratie na zowel intra-articulaire als intramusculaire toediening van de vetzuren. Dit werd bevestigd door een significante verbetering van de dikte en het volume van het kraakbeen en een significant verminderde afbraak van het kraakbeen in het behandelde kniegewricht ten opzichte van het onbehandelde gewricht. Het maakte hierbij niet uit of de vetzuren via de spier (intramusculair) of rechtstreeks in het gewricht waren toegediend. Ook werd een lichte verbetering gezien van botparameters en verkalking van het gewricht. Hiervan was het effect iets groter na intramusculaire toediening dan na intra-articulaire injectie. 

Injecteerbare vetzuren kunnen mogelijk progressie van artrose tegengaan, zo blijkt uit de resultaten.  

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen