Inspanning gunstig voor darmflora

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Inspanning en mogelijk ook een eiwitrijk voedingspatroon dragen bij aan de diversiteit van de darmflora.

Er werd een vergelijking gemaakt tussen het eet- en beweegpatroon van 40 atleten (rugbyspelers) en twee controlegroepen van 23 inactieve proefpersonen. De gemiddelde BMI in de eerste controlegroep was hetzelfde als van de atleten (25 kg/m2), in de tweede controlegroep was de BMI hoger (28 kg/m2).

De atleten hadden een hogere calorie-inname en ook een hogere inname van eiwitten, verzadigde vetten en koolhydraten in vergelijking met de controlepersonen. Daarnaast hadden de atleten in vergelijking met de tweede controlegroep een significant hogere inname van vezels en onverzadigde vetzuren. De voeding van de atleten bestond voor 22% uit eiwitten, terwijl de voeding van de personen in de eerste en tweede controlegroep respectievelijk 16% en 15% eiwitten bevatten. Het bleek dat de darmflora van de atleten meer verschillende bacteriën bevatte in vergelijking met de controlepersonen, in het bijzonder in vergelijking met de personen met een hogere BMI. Deze diversiteit was gerelateerd aan de hogere eiwitinname en aan het enzym creatinekinase, een marker voor inspanning. Tevens bleek dat de darmflora van de atleten een hogere concentratie van de bacterie Akkermansia mucinphilla bevatte. Deze bacterie is in verband gebracht met een kleinere kans op obesitas en stofwisselingsproblemen.

De resultaten laten zien dat fysieke inspanning een positieve bijdrage kan leveren aan de diversiteit van de darmflora. De relatie is echter complex en wordt beïnvloed door de voeding en eiwitinname. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen