Isoflavonen verbeteren geheugenfunctie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Mannen zijn voor een verbeterde functie van het geheugen mogelijk gebaat bij suppletie met isoflavonen uit soja. Dat blijkt uit de resultaten van een Australische studie.
Het was al eerder bekend dat vrouwen in bepaalde geheugen-gerelateerde taken beter presteren dan mannen. De verklaring hiervoor ligt mogelijk in de tussen mannen en vrouwen bestaande verschillen in circulerende oestrogenen. Bepaalde cognitieve processen zoals het geheugen schijnen, via oestrogeengevoelige receptoren in bepaalde delen van de hersenen, namelijk afhankelijk van activering door deze hormonen. En aangezien isoflavonen net als oestrogeen in staat zijn zich aan oestrogeenreceptoren te binden werd in een onderzoek gekeken wat het effect van deze stoffen op de cognitieve functie van mannen zou zijn.
Het onderzoek betrof 34 gezonde mannen. In twee willekeurige groepen verdeeld kregen ze gedurende 6 weken dagelijks ofwel 116 mg isoflavonen (4 capsules met totaal 68 mg daidzeïne, 12 mg genisteïne en 36 mg glycitine), ofwel een placebo. Vervolgens werden deze behandelingen gedurende 6 weken omgekeerd. Bij aanvang en na elke behandelingperiode werden verschillende onderdelen van de cognitieve functie getest.
Hieruit bleek dat de suppletie met isoflavonen, vergeleken met placebobehandeling, met significante verbeteringen van de aan het geheugen gerelateerde taken verband hield.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen