Kaneelsuppletie aanvullende diabetestherapie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een dagelijkse inname van 2 gram kaneel als supplement heeft een gunstig effect op het glucosegehalte en de bloeddruk bij personen met diabetes type-2.
Aan de studie namen 58 suikerpatiënten deel (25 mannen en 33 vrouwen) met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Ze werden alleen behandeld met bloedglucoseverlagende medicamenten en hadden een HbA1c hoger dan 53 mmol/mol. De proefpersonen werden willekeurig in twee groepen verdeeld en kregen gedurende 12 weken 2 gram kaneel per dag of een placebo.
Na 12 weken bleek het HbA1c significant te zijn gedaald bij de personen in de kaneelgroep (van gemiddeld 66 naar 63 mmol/mol) in vergelijking met de placebogroep (van gemiddeld 70 naar 72 mmol/mol). Tevens was van de bloeddruk zowel de boven- als onderdruk significant afgenomen in de kaneelgroep (bovendruk van 133 naar 129 mmHg, onderdruk van 85 naar 80 mmHg) in vergelijking met de placebogroep (bovendruk van 135 naar 135 mmHg en onderdruk van 87 naar 86 mmHg). Ten opzichte van het begin van de studie was de nuchtere bloedglucose, middelomtrek en BMI na 12 weken significant afgenomen in de kaneelgroep. Deze veranderingen waren echter niet significant in vergelijking met de placebogroep. Suppletie met kaneel bleek niet van invloed op het lipidenspectrum.
Een dagelijkse inname van 2 gram kaneel heeft bij slecht ingestelde diabeten een gunstig effect op de glucosespiegel en de bloeddruk. Volgens de onderzoekers kan kaneelsuppletie bij personen met diabetes type-2 ingezet worden naast het gebruik van reguliere medicatie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen