Kauwen van amandelen tegen overgewicht

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Goed kauwen van amandelen kan overgewicht tegengaan. Dit werd onlangs bekendgemaakt op het zeventiende European Congress of Obesity in Amsterdam.
Aan de studie namen 13 personen deel met een gemiddelde leeftijd van 24 jaar en een gemiddelde BMI van 23 kg/m^2. De personen werden willekeurig in groepen verdeeld. Allen moesten 55 gram amandelen 10, 25 of 40 keer kauwen. Het bloed werd onderzocht en de eetlust werd tot 3 uur na het nuttigen van de noten gemeten. De proefpersonen werden nog vier dagen gevolgd waarbij de hoeveelheid genuttigd voedsel werd gemeten. Ook werd de ontlasting geanalyseerd.
Uit de resultaten bleek dat 40 keer kauwen van amandelen het hongergevoel beter stilt en sneller zorgt voor een verzadigd gevoel dan 25 keer kauwen. Twee uur na consumptie van de amandelen bleek het hongergevoel bij 25 kauwbewegingen groter en het verzadigingsgevoel minder dan bij 40 of 10 keer kauwen. De concentratie van het hormoon in het bloed dat verantwoordelijk is voor het onderdrukken van het hongergevoel (glucagon-like peptide-1, oftewel GLP-1) bleek bij 40 keer kauwen significant hoger dan bij 25 keer kauwen. Tevens was de insulineconcentratie bij zowel 25 als 40 kauwbewegingen sneller gedaald dan na 10 keer kauwen. Mogelijk dat de onverzadigde vetten in de amandelen bij goed kauwen beter worden geabsorbeerd en verantwoordelijk zijn voor een sneller verzadigingsgevoel. Bijkomend voordeel is dat andere nutriënten zoals vitamine E ook beter opgenomen kunnen worden in het lichaam.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen