Kersenextract bevordert spierherstel

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met een extractpoeder van Montmorency-kersen gaat verzuring van spieren als gevolg van krachttraining tegen en bevordert het spierherstel.

Aan de studie namen 23 getrainde mannen deel met een gemiddelde leeftijd van 21 jaar. Ze werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld en kregen gedurende tien dagen 480 mg extractpoeder van zure Montmorency-kersen of een placebo. Op de achtste dag moesten ze krachtoefeningen uitvoeren bestaande uit tien sets van tien herhalingen back squats. Bij een back squat wordt een zwaar gewicht vanaf de achterkant van de schouders omhoog getild.

De verzuring van de vastus medialis en de vastus lateralis die beiden deel uitmaken van de vierhoofdige dijbeenspier was minder bij de mannen die het supplement kregen in vergelijking met de mannen die de placebo kregen. Het verschil was significant voor de vastus lateralis. Onder invloed van suppletie met het extractpoeder van de kersen nam de creatinineconcentratie, als maat voor de spierafbraak, significant minder toe na de inspanningsoefening in vergelijking met de placebo. Tevens bleef de eiwitopbouw significant beter op peil onder invloed van het supplement. Het extractpoeder was niet van invloed op markers voor ontstekingen of oxidatieve stress.

Kortdurende suppletie met een extractpoeder van Montmorency kersen versnelt het spierherstel en vermindert spierverzuring na intensieve krachttraining. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen