Kleiner risico herseninfarct met olijfolie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een hoge consumptie van olijfolie beschermt tegen het risico van een herseninfarct.
Een groep van 7625 Fransen uit de steden Bordeaux, Dijon en Montpellier werd hiervoor gevolgd. De personen waren gezond, hadden niet eerder een herseninfarct meegemaakt en waren ouder dan 65 jaar. Daarnaast werd bij 1245 personen de concentratie van oliezuur - het enkelvoudig onverzadigd omega 9-vetzuur - in het bloedplasma gemeten. Olijfolie bestaat voor 55% tot 80% uit oliezuur.
In de periode erna werden 148 infarcten gemeld. Na correctie voor beïnvloedende factoren zoals socio-demografische omstandigheden, voedingsgewoonten, lichamelijke activiteit en BMI werd een lager risico van een herseninfarct gemeld bij consumptie van olijfolie. Personen die olijfolie gebruikten om in te bakken, als saladedressing en op brood hadden met 41% een significant lager risico van een infarct dan personen die deze olie nooit gebruikten.
Een hoge plasmaconcentratie van oliezuur leidde tot een significante risicoreductie van 73%. Volgens de onderzoekers geven de resultaten aanleiding tot een heroverweging van de huidige voedingsadviezen voor 65-plussers ter voorkoming van een herseninfarct.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen