Komijnzaad en astaxanthine boosten samen immuunsysteem

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met zwarte komijnzaadolie in combinatie met astaxanthine verbetert het immuunsysteem na een duurinspanning.

Er namen 32 hardlopers deel aan de studie. De helft van hen kreeg dagelijks een supplement met 500 mg zwarte komijnzaadolie en 8 mg astaxanthine. De andere hardlopers kregen een placebo. Ze gebruikten het supplement gedurende drie weken voor een (halve) marathonwedstrijd tot één week erna. Met behulp van een vragenlijst werd de gemoedstoestand beoordeeld en werd nagegaan in hoeverre ze klachten van een luchtweginfectie hadden. Tevens werden speeksel- en ontlastingmonsters geanalyseerd. 

Hardlopers in de suppletiegroep hadden significant minder bovenste luchtweginfecties ten opzichte van deelnemers in de placebogroep. Ook was het algeheel welzijn beter na suppletie met de komijnzaadolie en astaxanthine. In het speeksel werd onder invloed van suppletie een lagere cortisolspiegel gemeten en uit een analyse van de ontlasting bleek dat de samenstelling van de darmflora beter was bij de hardlopers in de suppletiegroep ten opzichte van de placebogroep. 

Een combinatie van zwarte komijnzaadolie en astaxanthine bevordert het welzijn en het immuunsysteem na intensieve inspanning. Mogelijk wordt dit bewerkstelligt via de darm-immuun-hersen-as. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen