L-carnitine effectief bij spierschade

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met L-carnitine is zinvol om het herstel van spieren na inspanning te bevorderen. 

Voor de review werden studies geselecteerd uit de medische databanken Scopus, Medline en Web of Science. Het betrof vijftien studies waarin het effect van carnitinesuppletie op spierschade door inspanning was onderzocht. 

De resultaten toonden dat suppletie met het aminozuur diverse gunstige effecten had bij het herstel na fysieke inspanning. Zo verbeterde carnitinesuppletie de vetzuuroxidatie. Ook leidde suppletie tot behoud van de glycogeenvoorraad in de spieren en werd het herstel van spierschade na inspanning bevorderd. L-carnitine elimineerde vrije radicalen die DNA, vetzuren en eiwitten kunnen veranderen en de celfunctie kunnen verstoren. Suppletie ging gepaard met een toename van de L-carnitinespiegel in het bloedserum en een overeenkomstige afname van veranderingen in de spiercellen als gevolg van oxidatie en inflammatie.

Suppletie met L-carnitine kan spierschade als gevolg van inspanning tegengaan. Spierschade gaat gepaard met een afname van sportprestaties.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen