Kersensap voorkomt spierschade

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Sap van de Montmorencykersen bevordert het spierherstel na een intensieve training.
Aan de studie namen 10 goedgetrainde mannen deel. Er werden twee testen uitgevoerd met tussentijds een herstelperiode van twee weken. In de eerste test werd sap van de Montmorencykersen toegediend en in de tweede test kregen de mannen fruitsap met een identieke energiewaarde. Dit kregen ze een week voorafgaand tot 48 uur na een inspanningstest. Voor, direct erna en 24 en 48 uur na de intensieve inspanning moesten de mannen 10 kniestrekoefeningen uitvoeren. Tevens werden bloedmonsters afgenomen.
De spierfunctie herstelde significant sneller na de consumptie van kersensap ten opzichte van de consumptie van fruitsap. Dit bleek uit de toename van de maximale vrijwillige contractie (MVC) van de kniestrekkers. 24 uur na de inspanning was het aantal MVC 91 bij kersensap en 85 bij fruitsap en 48 uur na de inspanning was dit respectievelijk 93 en 89. De activiteit van het enzym creatinekinase dat betrokken is bij de energievoorziening bleef gelijk in beide testen.
Volgens de onderzoekers is het effect te danken aan de hoge concentratie flavonoïden in de Montmorencykersen. Tijdens inspanning kan de verhoogde productie van vrije radicalen leiden tot spierschade. Antioxidantrijk kersensap kan dit proces tegengaan.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen