L-theanine verbetert concentratie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

L-theanine kan de aandacht verbeteren tijdens het uitvoeren van eenvoudige visueel-motorische taken. 

L-theanine is een aminozuur dat van nature voorkomt in thee. Aan het onderzoek namen 32 gezonde jongvolwassenen deel. Ze kregen in willekeurige volgorde drie verschillende doses L-theanine (100 mg, 200 mg en 400 mg) of een placebo. Voor en vijftig minuten na toediening van de doses werd het effect ervan op drie aandachtstaken onderzocht.

Na suppletie met 100 mg of 200 mg L-theanine werd een significante verbetering van de reactiesnelheid gezien ten opzichte van vóór suppletie. Een dosis van 200 mg of 400 mg L-theanine verbeterde significante de visuele verwerkingssnelheid ten opzichte van vóór suppletie. Ten opzichte van de placebo werd enkel een significante verbetering van de reactiesnelheid gezien na suppletie met 100 mg of 200 mg L-theanine. Er werd geen effect van suppletie gezien bij taken waarbij aanhoudende aandacht noodzakelijk was. 

De bevindingen suggereren dat L-theanine kan bijdragen aan het verbeteren van de aandacht tijdens het uitvoeren van eenvoudige visueel-motorische taken. Voor complexere taken met een langere duur lijkt suppletie met het aminozuur geen effect te hebben.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen