Lactobacillen gunstig bij ernstige brandwonden

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Bloedvergiftiging als gevolg van bacteriën die vanuit het spijsverteringskanaal in het bloed terechtkomen is een welbekende overlijdensrisicofactor bij patiënten met ernstige brandwonden. Dit proces wordt beïnvloed door de darmflora.
Uit onderzoek blijkt nu dat suppletie met lactobacillen het overlijdensrisico van patiënten met acute brandwonden die 41 tot 70% van het totale lichaamsoppervlak bedekken mogelijk verlaagt. Willekeurig verdeeld kregen 28 patiënten een placebo en de overige 28 lactobacillensuppletie. De suppletie was niet voor alle patiënten gelijk. Een groep van 25 patiënten kreeg capsules met Lactobacillus acidophilus 3 x 10^8 bacteriën per capsule (personen onder de 18 kregen 2 capsules en boven de 18 kregen 3 capsules per dag) en 3 patiënten kregen een yoghurt met Lactobacillus casei, twee keer per dag 1,5 10^9 bacteriën. Niet direct na de verwonding werd gestart met de suppletie, maar gemiddeld 8,25 dagen erna. De duur van de kuur varieerde van 3 tot 119 dagen.
De sterfte in de verschillende groepen bleek niet significant verschillend. Echter de subgroep van patiënten met brandwonden die 41 tot 70% van het totale lichaamsoppervlak bedekten en die gesuppleerd werden met de probiotica lieten een significant lagere sterfte zien vergeleken met de placebogroep.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen