Lagere BCAA-gehaltes bij Alzheimer

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Bij personen met de ziekte van Alzheimer zijn lagere concentraties van de vertakte aminozuren (Branched Chain Amino Acids, BCAA’s) aangetroffen. 

In de Mendeliaanse, gerandomiseerde studie werd het causaal verband onderzocht tussen de concentraties BCAA’s en de ziekte van Alzheimer. Er werden gegevens gebruikt van 21.982 Alzheimerpatiënten en 41.944 gezonde proefpersonen die deelnamen aan het International Genomics of Alzheimer’s Project. Bij de deelnemers werden de serumconcentraties van de aminozuren valine, leucine en isoleucine gemeten, alsook de totale concentratie vertakte aminozuren. 

Er werd geen causaal verband gevonden tussen de concentraties van de totale en afzonderlijke BCAA’s op het krijgen van de aandoening. Andersom bleek dat personen met de ziekte wel significant lagere concentraties van deze vertakte aminozuren in het bloedserum hadden. 

Al eerder werd een verstoord metabolisme van BCAA’s in verband gebracht met de ziekte van Alzheimer. Uit de huidige studie blijkt dat de aandoening gepaard gaat met verlaagde concentraties van de vertakte aminozuren. Het meten van de serumspiegels van BCAA’s kan mogelijk dienen om de ziekte van Alzheimer vroegtijdig op te sporen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen