Lycopeen onder de loep

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Amerikaanse wetenschappers hebben een techniek ontwikkeld waarmee meer inzicht verkregen kan worden in het metabolisme van lycopeen.

Het team ontwikkelde lycopeen, radioactief gelabeld met 13-koolstof- in plaats van 12-koolstof. Door  Door zijn zwaardere gewicht is deze vorm van lycopeen gemakkelijker te traceren in het lichaam. Vervolgens werd het effect van deze gelabelde lycopeen getest bij acht proefpersonen. De deelnemers kregen 10,2 mg lycopeen (82% all-trans en 18% cis isomeren). Tot 28 dagen na toediening werden regelmatig bloedmonsters afgenomen en onderzocht.

Gemiddeld werd 23% van de lycopeen geabsorbeerd. Het aandeel van lycopeen als cis-isomeren in het bloedplasma nam toe met de tijd. De halfwaardetijd van all-trans isomeren bleek significant korter dan dat van cis-isomeren (5,3 dagen versus 8,8 dagen). Er werd geen verschil gezien in de biologische beschikbaarheid van beide vormen. De wetenschappers vermoeden dat na inname van lycopeen er een conversie plaatsvindt van all-trans naar cis-isomeren. Dit proces - en niet de biologische beschikbaarheid - is vermoedelijk verantwoordelijk voor het feit dat in het lichaam hogere concentraties van cis-isomeren worden aangetroffen, terwijl de lycopeen van tomaten hoofdzakelijk in de vorm van all-trans isomeren is.

De techniek maakt het mogelijk om meer inzicht te krijgen in het metabolisme en de werking van lycopeen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen